Φολέγανδρος

Η Φολέγανδρος είναι ένα μικρό νησί των Κυκλάδων, το οποίο βρίσκεται μεταξύ τnς Σαντορίνης και τnς Μήλου. Το βραχώδες εδαφός της διαβρέχεται από πολλές μικρές και γραφικές παραλίες που μπορεί να επισκεφθεί κάποιος οδικώς, με τα πόδια ή δια θαλάσσης με μικρά σκάφη.

Χωρίζεται σε τρείς (3) βασικούς οικισμούς:
Τον παραθαλάσσιο οικισμό του Καραβοστάση πού είναι ταυτόχρονα και τόπος άφιξης των πλοίων περιλαμβάνοντας και το ξενοδοχειακό συγκρότημα VARDIA BAY Studios. - Την Χώρα πού είναι ταυτόχρονα και η πρωτεύουσα της Φολεγάνδρου - Και την Άνω Μεριά, που βρίσκεται βορειότερα και σε μεγαλύτερο υψόμετρο απο τους δύο αλλους οικισμούς του νησιού, με πάρα πολύ ωραία θέα περιμετρικά στο Αιγαίο πέλαγος. Και οι τρείς οικισμοί φημήζονται για την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική των κτιρίων τους.

Η Χώρα έxει όμορφες πλατείες, πλακόστρωτους δρόμους και το πολύ καλά διατηρημένο Μεσαιωνικό της Κάστρο. Χαρακτηριστικό αξιοθέατο είναι η Εκκλησία της Παναγίας που βρίσκεται πάνω από τη Χώρα επισκέψιμη μόνο με τα πόδια και σε σημείο ώστε ο επισκέπτης να έχει μια πανοραμική θέα ολόκληρου του νησιού και γενικότερα των κυκλάδων. Καθώς επίσης και το ξακουστό «μπαλκόνι του Αιγαίου», η Πούντα (μια από τις πλατείες της χώρας).

Η Χρυσοσπηλιά είναι το αρχαιότερο ίσως σπήλαιο στην Ελλάδα το μόνο που περιλαμβάνει λασπογραφίες με ονόματα Αρχαίων Ελλήνων! ανδρών πάνω στα βράχια της και βρίσκεται στην βόρεια παραθαλάσσια πλευρά του νησιού, και είναι επισκέψιμη μόνο από τη θάλασσα.

Στnν Άνω Μεριά βρίσκεται το Λαογραφικό Moυσείο της Φολεγάνδρου, δίνοντάς στον επισκέπτη να δεί από κοντά την ιστορία της μέσα από τα παραδοσιακά της κειμήλια.